Hvad er nootropics?

Tænk hvis der fandtes magiske piller, der bare kunne løse alle problemer i verden! Vil du have koncentration så skarp som en samurais sværd, så bare tag en pille! Det er selvfølgelig et drømmescenarie, da øget koncentration eller optimal præstationsevne er et resultat af mange ting som f.eks. en god nats søvn, sund mad og en fysisk stærk krop. Alligevel kan der være en mulighed for at opnå en bedre koncentrationsevne ved hjælp af såkaldte nootropics.

Hvad er nootropics?

Begrebet nootropics kommer fra dr. Corneliu E. Giurgea, der beskriver et nootropisk stof som ethvert stof, der forbedrer kognition, forbedrer hukommelsen og indlæringsevnen ved at lette kommunikation mellem neuroner i nervesystemet, herunder hjernen. Desuden er nootropics uden farmakologiske bivirkninger. På dansk kan man oversætte nootropics til ”hjerneforstærkere” eller ”smarte medikamenter”, der øger din hjernes effektivitet og beskytter din hjerne mod at blive dårligere over tid. Indholdet i nootropics findes naturligt i planter og derfor også i mad og drikkevarer, men når man taler om dem som præstationsfremmende eller som forebyggende for eksempelvis demens, så er der tale om nootropics i form af piller eller kosttilskud, hvor man ser en kombination af flere ingredienser.  

På dansk kan man oversætte nootropics til ”hjerneforstærkere” eller ”smarte medikamenter”, der øger din hjernes effektivitet og beskytter din hjerne mod at blive dårligere over tid. 

Hvor finder man nootropics?

Nootropics kan være mange forskellige stoffer, men et eksempel kan være koffein, som mange nok vil ty til, hvis en opgave skal skrives færdig på rekordtid eller energien svigter om eftermiddagen. Her kan en kop kaffe være opkvikkende eller øge præstationen, mens ti kopper kaffe kan give hovedpine, kvalme og svimmelhed. Så selv om nootropics som udgangspunkt er helt naturlige stoffer, som gerne skal være uden bivirkninger, så er dosis, hyppighed og oprindelse vigtige informationer at have på plads, inden man ukritisk kaster dem indenbords. Hvor stærk en kop kaffe er, kan man hurtigt smage eller mærke, men hvad hvis koffeinen kommer i pilleform fra en ukendt producent på internettet? Så skal du pludselig forholde dig til dosis, hvor hurtigt pillen optages i systemet og om der er andre stoffer tilsat.  

Der er ikke koffein i Premind Biotics produkter, men der er flere forskellige planter i produkterne som bidrager til øget performance bl.a. gotu kola (centella asiatica), indisk ginseng eller rosenrod.

Så selv om nootropics som udgangspunkt er helt naturlige stoffer, som gerne skal være uden bivirkninger, så er dosis, hyppighed og oprindelse vigtige informationer at have på plads, inden man ukritisk kaster dem indenbords.

Hvordan virker nootropics?

For at virke skal nootropics selvfølgelig først indtages og i Promind Biotics produkter kommer nootropics i form af præbiotika. Præbiotika fungerer som mad for vores tarmbakterier og når de optages i tarmen, kan de påvirke hjernen bl.a. via vores nervebaner.

Nootropics virker ikke alle på samme måde, men et eksempel på virkningen af gotu kola, der bl.a. findes i vores kosttilskud RO. Se på din hjerne som en energikrævende maskine, der konstant skal have nye forsyninger af energi for at fungere optimalt. For vores hjerne kommer energien i form af blod fyldt med ilt og næringsstoffer, der får den til at trives. Blodet holder også hjernen hydreret, da din hjerne består af over 70% vand!.

Uden sund blodgennemstrømning kan neuronerne i hjernen begynde at dø, så derfor skal din hjerne have en god tilførsel af næring 24/7. Her kan gotu kola hjælpe, fordi den hjælper med til at opretholde en sund blodgennemstrømning og er på den måde med til at levere de dyrebare næringsstoffer til hjernen og opretholde en god kognitiv funktion.

Nootropics skal ikke stå alene!

Næste gang du hører ordet nootropics, vil du forhåbentlig have en fornemmelse af, at når nootropics sættes rigtigt sammen og gives i rette dosis, så kan de være sunde og efter at være optaget af tarmen kunne understøtte din hjernefunktion.

Som afslutning er det vigtigt at understrege at mirakelmidler ikke findes. Nootropics virker først optimalt i kombination med en sund livsstil. Så basis skal være på plads i form af god, sund mad, et aktivt liv, gode søvnvaner og ikke mindst et godt mentalt helbred. Opsummeret kan nootropics altså som alle andre kosttilskud ikke stå alene, men de kan være lige præcis det ekstra, der giver dig den skarphed eller det overskud, der gør en stor forskel på livskvaliteten.