Hvorfor er afføring så svært at tale om?

Der er selvfølgelig de åbenlyse grunde: lugt, udseende og det faktum, at afføring er kroppens måde, hvorpå den skiller sig af med affaldsstoffer. Vi vil dog stadig opfordre dig til at bringe det brune guld på banen – ikke nødvendigvis over middagsbordet eller som ”pillow talk”, men som del af en sundhedsrutine med dem du står nærmest.

Alle mennesker skider

Alle mennesker og dyr skider. Det kan også udtrykkes sådanne: hvis du er i live og dermed indtager mad og væske, så vil du producere affaldsstoffer som udskilles, som det vi kender som afføring.

Til jer matematikere, ser ligningen således ud: Mad + væske ind = affaldsstoffer ud. Ret simpelt og helt naturligt.


Det er nemmere sagt end gjort, men vi håber at hjælpe dig lidt på vej i din åbne kommunikation omkring afføring fremadrettet. Der er intet at være pinlig over, når det kommer til at skulle på toilettet og tømme ryggen. Et toiletbesøg siger lyde, sådan er det bare. Tænk på det som værende det samme, som at trække vejret – altså fra den modsatte ende og med meget dårlig ånde. Det er så det andet: ja, det lugter når du har skidt. Det er trods alt affaldsstoffer der forlader din krop. Ikke bare affaldsstoffer som din urin (hvilket også kan lugte og det er også helt normalt), men affaldsstoffer som først er blevet spist af dig og dernæst af dine tarmbakterier for derefter at blive frasorteret som ubrugeligt for din krop, inden de når enden. Hvis du tænker sådan på det, så er det da klart at det lugter lidt.

En ring(muskel) af venner

Det er måske kun din inderste kreds af venner og familiemedlemmer, dem som du stoler allermest på og kan fortælle alt til, som du snakker om din afføring og toiletvaner med. At snakke om afføring og toiletvaner, betyder ikke at du skal udspille det helt store skuespil foran Susanne, næste gang du ser hende, om hvor svært det var at holde dig, efter at have spist lidt for mange Läkeroler på køreturen hjem fra Kursusopholdet i sidste uge. At snakke om sin afføring og toiletvaner, betyder blot, at du bliver klogere på, hvad der er normalt.

Måske går du og føler dig sær, fordi at du har svært ved at besørge på arbejdspladsen, også selvom at du virkelig skal. Måske har du endda taget hjem fra arbejde før tid, blot for at gå på toilettet i mere vante og rolige rammer. Hvis du havde snakket med nogle i dine omgangskreds om netop dette, så ville du vide, at du er helt og aldeles normal.

5 FIF’s til at komme udenom skam omkring din afføring

Træn din tarm! Du kan træne din tarm til at komme af med afføring, på det tidspunkt der passer dig bedst. Du skal blot give dig tid til at lære den op. Din tarm følger en naturlig døgnrytme, hvor mange har som morgen- og/eller sengeritual, at besøge toilettet. Sæt dig på kummen, f.eks. Hver morgen kl. 07.00 og vent 15 minutters tid – på et tidspunkt vil din endetarm have skiftet rytme og du kan nu komme af med afføring inden dagens gøremål. Vær opmærksom på at du ikke må sidde og presse i 15 minutter, det kan give anledning til hæmorider.

Køb altid flere pakker toiletpapir, når der står toiletpapir på indkøbssedlen. Når man er på indkøb og skal have toiletpapir, er der mange der tror, at alle andre tænker ”Nå, du skal godt nok hjem og skide, hva’?”. Hvis du derimod køber mange pakker, så viser du blot at du er en ansvarlig voksen, som køber ind til dit lager af toiletartikler – måske smid et par kasser vatpinde med ned i kurven.

Et besøg på det lille hus larmer. Basta. Når det er sagt, så er det god stil at prøve at minimere dine trut mest muligt. Du kan minimere lyden ved at lægge lidt toiletpapir i kummen, inden du giver den gas. Til dem med store balder, kommer der her nogle ord, spækket med visdom: spred ballerne mens du presser, det minimerer lyden.

Lad være med at sprøjte toiletrummet til med parfume, når du har skidt. Intet er værre, end lugten af blomster blandet med afføring – eller værre endnu, lugten af candyfloss blandet med afføring. Hvis du skal skide, så stå ved det.

Er du bange for at du bruger for lang tid ude på toilettet og at folk helt sikkert ved hvad du har lavet derude? Tag det roligt, dine kollegaer kunne ikke være mere ligeglade med noget, end at du lige har været på toilettet. Som hovedregel kan du spørge dig selv, om du lægger mærke til hvor mange gange Klaus fra din arbejdsplads, har været på toilettet i dag. Hvis ikke du ved hvor mange gange Klaus har det, så lægger Klaus heller ikke mærke til hvor mange gange, og hvor lang tid ad gangen, du har været derude.

Dette var blot begyndelsen på vores nye serie om toiletvaner og andet skidt :-) Vi håber, at du er blevet inspireret til at snakke lidt mere om dine toiletvaner og en lille smule mere ligeglad med hvem der ved, hvad du laver på toilettet. 

Vi siger bare: Trust your gut.