Den oversete nøgle til vægttab kan ligge i tarmen

Når man har overvægt, vil tarmen ofte også være ude af balance. Men fordi tarmen er meget fleksibel – både i fysisk og metaforisk forstand, kan den rigtige kost, eller det rette kosttilskud, få tarmen tilbage i balance.

I forhold til vægttab, står vi måske med en ’hønen eller ægget’-situation.


En tarm i balance kan føre til vægttab. Omvendt kan et vægttab også føre til en tarm i balance.1 2


Denne sammenhæng skyldes, ifølge Scott Anderson (skribent af bogen The Psychobiotic Revolution), i høj grad, at en tarm i ubalance, vil have meget færre forskellige bakteriekulturer og dermed færre typer bakterier til at styre, hvad der skal signaleres til din hjerne.

Du har måske lagt mærke til, at du ofte har den samme trang til enten salt, sødt, fedt, eller en kombination af disse?

Dette skyldes, ifølge Amar Sarkar (Tarmforsker) et. al., dine tarmbakteriers præferencer. Hvis du har overflod i tarmen af bakterier som nyder at mæske sig i fedt og nogle i sødt, så kan det være at din hjerne afkoder signalet som ”chokolade” eller måske ”flødeis”.3

Hvad der er sjovt ved denne type bakterier er, at de er selvforstærkende. Spiser du en typisk vestlig diæt – fuld på fedt og sukker men mindre rig på kostfibre, vil du også få flere af de tarmbakterier, der elsker den type mad.4

Det vil betyde, at du får flere signaler til hjernen, om at det er tid til noget sødt eller fedtholdigt. Dette er særdeles interessant, hvis man kigger på den vestlige verdens overvægtproblematik – for hvad kom egentlig først: overvægten eller en tarm i ubalance?

I denne blog, kan du blive klogere på, hvilke botaniske ingredienser der kan hjælpe dig til vægtkontrol og måske få bugt med en tarm i ubalance. 

 

Oversete nøgle til vægttab 

Styrer du eller dine tarmbakterier showet?

Du kender måske følelsen efter at have givet efter for en craving – altså den følelse der kommer lige før fortrydelse og ”hvorfor kunne jeg dog ikke bare have ladet være”-tanken. Følelsen af noget rart, måske endda en lille snært af lykke.

Dette er dine tarmbakterier der takker dig og giver dig en belønning for at give efter for deres bønner. Når du spiser noget af det, dine tarmbakterier har tigget om, har de nemlig evnen til at belønne dig, ved bl.a. at øge udskillelsen af dopamin – vores lykkehormon.5

Tarmbakterierne kan dog meget mere end at sende signaler om mad til din hjerne. Dine tarmbakterier står for en stor del af den signalering, der bestemmer om du føler sult eller mæthed. Vi har et mæthedshormon, Leptin, og et sulthormon, Grehlin, som konstant sender signaler til hjernen, om mavesækkens status.

Leptin sender et signal der minder om: OK, OK, OK, OK, TOM, TOM, OK, OK, OK. Dette signal afkodes af hjernen som at enten er mavesækken over niveauet for at være tom, og ellers er den tom og du er sulten. På den anden side har vi Grehlin, som sender signalerne: OK, OK, OK, OK, FULD, FULD, FULD, OK, OK, OK.

Signalerne fra Grehlin afkodes som at din mavesæk enten er under niveauet for mæthed, eller på niveauet hvor du er mæt og ikke har brug for mere mad. Ved en tarm i ubalance, som vi netop har lært at den overvægtiges tarm er, kan man risikere at denne signalering går tabt. Modsat hvad man skulle tro, så vil man ikke blot miste sin spiselyst, men derimod have en øget udskillelse af sulthormonet ’flydende’ rundt i kroppen, da man under ubalance også har øget stress-niveau, hvilket øger udskillelsen af sulthormonet via tarmbakterierne.6

Ønsker du en hjælpende hånd til vægtkontrol? Læs mere om vores produkt MÆT, og hvad det kan gøre for dig og din tarm. 

Hos folk med overvægt, ser man en overflod af f.eks. de galdesyre-elskende bakterier som elsker at fylde sig med Galdesyre. Galdesyre er bl.a. nødvendigt i nedbrydningen af fedt og kød, hvorfor du vil crave disse fødevaregrupper, hvis netop denne tarmbakterie lever hos dig.7

Man ser også stor overflod af såkaldte effektive bakterier. En effektiv tarmbakterie, er en bakterie som udnytter al næringen i maden og ikke lader noget gå til spilde. Det betyder altså, at forskellen på en overvægtig og en normalvægtig person, i høj grad vil være, hvorvidt personen har de tarmbakterier der udnytter madens kalorier mest muligt, eller ej.8

 

Det kan du gøre

Denne blog har handlet meget om de mange ting der sker i forbindelse med sult og mæthed, som du ikke selv er herre over. Men der er faktisk ting som du kan gøre, for at tage sagen i egen hånd.

Her er et par fif til hvad du kan gøre fremadrettet:

  1. Når du får cravings, så tænker du dig om en ekstra gang. Skal dine tarmbakterier have lov til at styre hvad du spiser?
  2. Ændre din kost. Tilføj flere såkaldte præbiotiske fødevarer til din kost – dette kan eksempelvis være grøntsager, grove kornprodukter, frugt og bælgfrugter, som alle brødføder nogle af de gode og sunde tarmbakterier.
  3. Undgå fast food og alt for meget mættet fedt fra f.eks. donuts, is og kødprodukter.

Læs om vores kosttilskud MÆT her som kommer med en unik formulering og indeholder en variation af planteekstrakter. Alle planteekstrakter er nænsomt fyldt i en kapsel der har en særlig funktion; at frigive ekstrakterne i tarmen. Det betyder at dine tarmbakterier møder dit kosttilskud i ikke-nedbrudt form, når kapslen frigiver indholdet her.

Husk at vægttab ikke bare handler om at ”lukke munden og bevæge dig mere” men at der for rigtig mange mennesker er meget mere komplekst.

Videnskaben peger i hvert fald på, at tarmen har meget at skulle have sagt.

Tilbage er der bare at sige TRUST YOUR GUT

 

 

1 Fremhævet citat gælder personer med overvægt.

2 Annadora, J. Bruce-Keller et al. (2015): Obese-type gut microbiota induce neurobehavioral changes in the absence of obesity. Biological Psychiatry 77, no. 7.

3 Anderson, S. et al. (2017): The Psychobiotic Revolution – Mood, Food, and the New Science of the Gut-Brain Connection. National Geographic Partners, LLC. pp. 16 & 53-57.

4 John K. DiBaise et. al. (2012): ”Impact of the Gut Microbiota on the Development of Obesity: Current Concepts”. In American Journal of Gastroenterology Supplements 1, no. 1.

5 Anderson, S. et al. (2017): The Psychobiotic Revolution – Mood, Food, and the New Science of the Gut-Brain Connection. National Geographic Partners, LLC. pp. 21 & 122.

6 B. C. Finger et. al. (2011): ”Behavioral Satiety Sequence in a Genetic Mouse Model of Obesity: Effects of Ghrelin Receptor Ligands”. In Behavioral Pharmacology 22, no. 7.

7 Anderson, S. et al. (2017): The Psychobiotic Revolution – Mood, Food, and the New Science of the Gut-Brain Connection. National Geographic Partners, LLC. pp. 102-105.

8 Anderson, S. et al. (2017): The Psychobiotic Revolution – Mood, Food, and the New Science of the Gut-Brain Connection. National Geographic Partners, LLC. pp. 224.